Sköldkörtelmedicinen Liothyronin indragen utan patienters vetskap

Läkemedlet Liothyronin blev under vintern 2016 indraget efter att defekter hade upptäckts. Trots att ungefär 6000 svenskar behandlas med medicinen beslutade Läkemedelsverket att de drabbade inte behövde informeras om detta. Liothyronin är är ett konstgjort sköldkörtelhormon som används för behandling av sjukdomen hypotyreos.

(Ett nytt fönster öppnas)

Sköldkörtelmedicinen Liothyronin

Det var läkemedelstillverkaren Takeda Pharma som under hösten 2016 upptäckte att sköldkörtelmedicinen inte fungerade som den skulle. I vissa förpackningar konstaterade man efter en analys att upplösningshastigheten kunde sjunka när tabletterna lagrades, något som kan minska effekten. Detta är mycket alarmerande eftersom patienter som inte får effektiv medicin kan drabbas av bland annat viktuppgång, grav trötthet, problem med minne och koncentration, depression samt till och med smärta.Trots att vissa patienter fick just dessa problem informerades de inte om att medicinen kunde ha dålig effekt. Inte heller deras läkare fick vetskap om problemet. Hela åtta tillverkade satser, det vill säga tusentals förpackningar, av medicinen drogs under december 2016 in efter beslut av Läkemedelsverket och Takeda Pharma. Denna indragning blev klassad med allvarlighetsgrad 2, den näst högsta allvarlighetgradklassen. Denna gradering finns för att indikera när medicin kan leda till felbehandling eller till om med sjukdom.

Läkemedelsverket beslutade dock att endast distributörer, apotek och grossister behövde informeras om den defekta medicinen. Man ansåg inte att varken patienter eller läkare behövde ha informationen, detta eftersom tabletterna inte hade brist på de aktiva ämnena. Problemen med medicinen uppdagades dock av en slump av Sköldkörtelföreningen. Föreningen kunde sedan informera patienter med hjälp av sociala medier.

Många av de som ätit läkemedlet kan vittna om att de från att ha mått bra av medicinen plötsligt drabbats av komplikationer. Över 200 personer ska ha kontaktat Sköldkörtelföreningen och uppgett att de mått dåligt under behandling med läkemedlet. Bland annat har många uppgett att de fått tillbaka symptom på hypotyreos. Blodprov har också kunnat bekräfta att mångas sköldkörtelvärden har blivit sämre.

Efter att detta uppdagades har både Läkemedelsverket och Takeda Pharma gått ut och beklagat hur de hanterat situationen. De uppger också att de ska förbättra kommunikationen i framtiden.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: SVT Nyheter

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *